Akcije

Akcija Nema invalida u Splitu 2

Invalidi ne jedu ribu. Ne dolaze na splitski festival. Invalidima nije priša, njima se ne piša. Invalidi se voze taksijem. Invalidi ne plaćaju račune.
Sjećate se ovoga?
Tri godine su prošle od simbolične i provokativne akcije Nema invalida u Splitu koju je Udruga mladih Prijatelj organizirala u suradnji sa Savjetom mladih Grada Splita.
Cilj akcije bio je ukazati na svakodnevne poteškoće, prepreke i ‘zidove’ s kojima se susreću osobe s invaliditetom . Nakon tri godine stanje je nepromijenjeno.
Nema invalida u Splitu 2 nastavak je akcije s ciljem ponovnog ukazivanja na barijere koje su očito godinama za sve, osim osobe s invaliditetom, nevidljive.
Volonteri će na jedan dan zidove učiniti vidljivima svima!
U subotu, 22. listopada od 12 sati smo na desetak lokacija u Splitu, prošetajte i pronađite nas, a u 13.30 nam se pridružite na dnu Marmontove u simboličnoj akciji rušenja barijera!

Akcija u sklopu projekta Ima sreće za sve

Cetnar za socijalnu skrb je, uz podršku Udruge mladih Prijatelj, organizirao akciju na Marjanu u sklopu projekta Ima sreće za sve. S obzirom da se 15.5. obilježava Dan obitelji, Centar je želio organizirati jedan poseban dan u prirodi za djecu i roditelje udomiteljskih obitelji. Djeca su izrađivala zmajeve, igrala igru potrage za blagom i provela nezaboravan dan sa svojom obitelji na Marjanu. Ovako divna ideja ne bi bila moguća bez velike pomoći volontera iz Udruge mladih Prijatelj, Privatne gimnazije Leonardo da Vinci i Visoke škole Aspira. Hvala volonteri!
Ova akcija je doista pokazala da ima sreće za sve!

Akcija “Red kamena, red piknika”

Udruga mladih Prijatelj i Lokalni volonterski centar Brač organizirali su u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ volontersku akciju „Red kamena, red piknika“.
Cilj akcije bio je urediti dio puta na području općine Nerežišća na Braču, koji uz kanjon vodi ka Dračevici. Put je potpuno zarastao u draču, a dug je ukupno 3 kilometra, te završava u vinogradu. Akcija je organizirana u suradnji s udrugom Zemlja za nas, a u njoj su kao volonteri sudjelovati učenici privatne srednje škole Leonardo da Vinci iz Splita te članovi uključenih organizacija, ukupno 25 ljudi. Napravljeno je više od očekivanog te je put do kanjona očišćen i sada je prohodan.
Učenici su posjetili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Rožič u Nerežišćima te su imali prilike čuti o važnosti razvoja poljoprivrede, održivosti te se upoznati s procesom proizvodnje namirnica i aromatičnog bilja.
Ova akcija je prva faza opsežnijeg projekta koji bi u budućnosti preko Stomorice povezivao puteve do Donjeg Humca i Nerežišća. U suradnji s turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave, namjerava se raditi na promociji unutrašnjosti otoka kroz revitalizaciju starih puteva, što kreira izvrsne temelje za različite oblike turizma – gastronomski, enološki, etnološki, biciklistički i kulturni.

Akcija “Pazi, klizav stih!”

Povodom Međunarodnog dana mladih organizirali smo simboličnu, provokativnu akciju “Pazi, klizav stih”. U sklopu akcije znakom “prekriženog invalida” obilježena su razna nepristupačna javna mjesta u gradu te je na Zlatnim vratima održan performans čiji je glavni dio sljedeća pjesma.

PAZI, KLIZAV STIH!

Da upitaš bilo koga
u mom kraju,
malom raju:

Tko to svakog dana
mučno skaline broji,
i kome to prepreka
na putu stalno stoji?

Kad ekipa izađe,
na Matejuški kad sjedi,
za koga ta ista
zabava ne vrijedi?

Tko u klub il’ u kafić
bez pomoći ne može,
jer skale se na trotoaru
baš posvuda množe?

Kome je to teško
proći preko rive,
popiti kavu ili
obić’ Prokurative?

I tko to uvijek
sa gorčinom kaže
da ni usred ljeta
ne može do plaže?

Da pitaš isto tako
kome problem stvara
otići u kupovinu,
svratit’ do pazara.

I za koga to u gradu
nikakve šanse nema
da do kina il’ kazališta
svrati bez problema?

I na današnji dan mladih
na koncert ćete svratiti,
a znate li koga će
zbog prepreka netko pratiti?

Ako se netko kao i mi
ponekad ovo pita,
odgovor je uvijek, znajte:
invalidi grada Splita!

Udruga Prijatelj apelira na grad,
nemojte čekati, djelujte već sad.
Rampa po rampa, nek’ pomalo se gradi,
dopustimo invalidima da i oni budu mladi!

Drugi o akciji:

Info zona – Akcija i reakcija splitskih mladih
STav – Dopustimo invalidima da i oni budu mladi!

Humanitarna akcija “Korak za Mihu”

Udruga mladih Prijatelj, u suradnji s Visokom školom za sportski menadžment Aspira i Udrugom za šport i rekreaciju Čarobni grad, organizira humanitarnu akciju Korak za Mihu s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za operaciju desetogodišnjeg dječaka Mihovila Mišetića koji boluje od cerebralne paralize.

Organiziramo:

  • Humanitarni turnir u nogometu i graničaru za osnovnoškolce, 12.04., subota, od 9 h, dvorana Spinut
  • Tulum za volontere i prijatelje -12.04., subota, od 21 h, caffe bar Charlie, Žnjan, Koncert gipsy jazz swing retro benda Repassage i DJ Sully, bogata lutrija.
  • Matineja za učenike, 13.04., nedjelja, od 18 h, caffe bar Plava kava, nastup plesnog kluba Sedmi vjetar.

Kontakt osoba – Mirjana 097 721 3797

Dovedite djecu, sestre, braće i rođake na turnir u nogometu i graničaru. Dođite na tulum i dovedite djecu na matineju.

Prikupljanje financijskih sredstava trajat će do 4. svibnja 2014. a novac možete uplatiti na:

Splitska banka Societe Generale Group

2330003 – 1553163146

IBAN HR0423300031553163146

O akciji mozete čuti u prilogu:

Letak akcije korak za Mihu

Letak akcije

Vikend akcija Korak za Mihu je uspješno završena. Učenici su odnijeli kući uspomene i medalje, mladi su se zabavili na Tulumu uz dobru svirku i šarenu lutriju, djeca zaplesala na Matineji, a za Mihovila je prikupljeno preko 12.000 kuna!!!
Hvala svima još jednom na sudjelovanju, a oni koji se nisu uključili mogu do 5. svibnja donirati novac na žiro račun.
Album akcije mozete pogledati ovdje


Akcija “A’mo vanka u kolicima”

Udruga mladih Prijatelj, u suradnji s Info zonom i Udrugom osoba s invaliditetom Split, organizirala je akciju A’mo vanka u kolicima koja se održala u srijedu, 15.05.2013. Ova je akcija nastavak akcije Đir invalidskim kolicima koju je Prijatelj održao u sklopu projekta I mi smo tu u travnju 2012.
Na predizbornom događanju A’mo vanka s gradonačelnikom.com koje je organizirala Info zona, kandidati za gradonačelnika/gradonačelnicu Splita davali su razna predizborna obećanja. Kada su se dotakli mladih s invaliditetom upućen im je poziv da se i sami okušaju u điru kolicima, na što su usmeno pristali.
Nekoliko dana kasnije svim je kandidatima upućen službeni poziv i čak 10 od ukupno 11 gradonačelničkih kandidata sudjelovalo je u akciji A’mo vanka u kolicima.
Akcija je započela u Đardinu u 10 sati, a kandidati su imali zadatak koji moraju obaviti u kolicima poput podizanja pisma na pošti, odlaska u javni wc , plaćanja računa u Fini ili kupovanja ručka na splitskoj ribarnici.
Cilj akcije je osvještavanje kandidata o arhitektonskim barijerama i problemima s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, a koji se jednostavnim komunalnim zahvatima mogu ukloniti. Kandidati su pokušali napraviti đir i obaviti zadatke no bez pomoći drugih to bi bilo uistinu nemoguće. Bilo je tu straha, panike, preznojavanja i odustajanja. Stoga se nadamo da su makar na pola sata osjetili koliko je nepravedno ovisiti o tuđoj pomoći i da će to imati na umu kada budu nositelji promjena u našem gradu.