Projekti

Projekt: Mladi za mlade, Split, 1.1.2013. – 31.12.2013.

Projekt je financiran sredstvima Grada Splita

Cilj projekta: Jačanje aktivizma i volonterstva kod mladih, poticanje osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata da osmišljavaju i realiziraju vlastite inicijative i budu pokretači pozitivnih promjena!
Projekt ‘Mladi za Mlade’ usredotočen je na promicanje aktivizma kod srednjoškolaca  i studenata kroz  inicijative koje doprinose stvaranju boljeg društva. Cilj nam je da  utječemo na mlade da kao neformalna grupa, uz pomoć naših volontera,  osmisle inicijative s kojima će dati svoj doprinos u podizanju kvalitete života u gradu Splitu, da im pomognemo razviti kulturu sudjelovanja i ojačamo građanski aktivizam.

Projekt: I mi smo tu, Split, 15. veljače – 15. svibnja 2012.

Partner u projektu: Obiteljski centar Splitsko-dalmatinske žzpanije
Podržavatelji: Grad Split i Privatna jezično-informatička gimnazija Leonardo da Vinci

Cilj projekta
Cilj projekta jest ukazati na poteškoće u prilagođenosti i pristupačnosti kulturnim i zabavnim sadržajima u Splitu za osobe s invaliditetom.
Projektom “I mi smo tu” htjeli smo skrenuti pozornost i pažnju na mlade osobe s invaliditetom u Splitu i na njihove potrebe za kulturom i zabavom te prepreke s kojima se svakodnevno susreću i koje im ograničavaju pristup zabavnim i kulturnim sadržajima.
Kao što je rekao mladić s invaliditetom osvrnuvši se na sintagmu osobe s posebnim potrebama: “nemamo mi nikakve posebne potrebe, jer kakve su to uopće ‘posebne’ potrebe? Potreba za zabavom? Za kulturnim sadržajima? Za druženjem i izlascima? Otkad su to posebne potrebe”?
Baš iz tog razloga okupili smo se u projektu sa željom da osvijestimo okolinu o važnosti pokretanja akcija koje će naše društvo učiniti osjetljivijim i prilagođenijim potrebama osoba s invaliditetom.
Je li njihovo pravo na zabavu i kreativno izražavanje ugroženo zbog prepreka pristupu kulturnim institucijama  i objektima koji nude zabavu i razonodu,  i jesu li time  neravnopravni u realizaciji svojih potreba u odnosu na svoje vršnjake? Odgovore na ova pitanja otkrili smo u projektu.

Aktivnosti i rezultati projekta:

1. fokus grupe s mladima s invaliditetom; kroz organiziranu diskusiju s mladima s invaliditetom raspravljali smo o raznim vrstama fizičkih barijera s kojima se svakodnevno suočavaju pri najobičnim, rutinskim dnevnim navikama kao što su odlazak u trgovinu, na fakultet ili posao, vožnja autobusom ili odlazak na kavu. Diskutirajući o zabavi i kulturnim sadržajima napominju kako nisu u mogućnosti nigdje samostalno otići, već konstantno ovise o pomoći drugih.
  2. terenski obilazak kulturnih i zabavnih objekata i sadržaja u Splitu; Volonteri Prijatelja su tijekom dva mjeseca obilazili popularna mjesta za dnevna i noćna druženja i izlaske, kao i objekte koji pružaju kulturne sadržaje u gradu Splitu. Volonteri su, podijeljeni u 5 timova, obišli pedesetak objekata koji nude kulturne i zabavne sadržaje za mlade i naišli na poražavajuće rezultate; ne postoji niti jedan prostor koji je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom! Nakon što su snimili postojeće stanje, razgovarajući s vlasnicima i zaposlenicima objekata ukazali su na problem nepristupačnosti prostorima za osobe s invaliditetom.
  3. simbolična akcija ‘Đir invalidskim kolicima’; Marmontova, Prokurative, Riva, Peristil, Pjaca, Đardin – 21. travnja 2012.
    Volonteri Prijatelja, zajedno sa učenicima Privatne jezično-informatičke gimnazije ‘Leonardo da Vinci’ i članovima Udruge osoba s invaliditetom, krenuli su u simbolični đir po gradu. Volonteri i učenici sjeli su u invalidska kolica i, uz pomoć prijatelja, pokušali su se kretati po javnim površinama grada. Već nakon nekoliko minuta, i bezbroj fizičkih prepreka, osjetili smo kako je biti u koži osoba s invaliditetom. Ova se simbolična akcija pokazala izvrsnim načinom da sami predočimo poteškoće koje možda ne primjećujemo u svakodnevnoj šetnji Splitom, a osobama s invaliditetom predstavljaju velike probleme. Građani su također imali priliku učiniti svoj ‘đir’ i osvijestiti koliko je teško i nepravedno biti ovisan o tuđoj pomoći i nalaziti se u poziciji u kojoj su direktno ugožena osnovna ljudska prava.

Nadamo se da će rezultati našeg projekta doprinijeti senzibiliziranju građana za poteškoće s kojima se susreću mlade osobe s invaliditetom u Splitu i da će pomoći u oblikovanju rješenja!